Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

maandag 14 december 2020

20:00 - 22:00
Locatie

Digitaal via Ibabs Connect

Voorzitter
M. Sanderse
Toelichting

Oproep aan de leden van de gemeenteraad


Hierbij nodig ik u uit voor een reguliere vergadering van uw raad op maandag 14 december 2020. De vergadering begint om 20:00 uur. De vergadering vindt digitaal plaats via Ibabs Connect. In de vergadering worden onderstaande agendapunten behandeld.


Hattem, 2 december 2020


De voorzitter,
M. Sanderse

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 0
    Deze vergadering terugkijken kan via: https://ris2.ibabs.eu/Agenda/Details/Hattem/dffdcd18-77fe-470b-a623-e2db70eb25b6
  2. 1

    Besluit

    De heer van Duinen opent als plaatsvervangend voorzitter de vergadering om 20:00 uur.

  3. 2

    Besluit

    De agenda en de besluitenlijsten van de raadsvergaderingen van 23 en 30 november 2020 worden ongewijzigd vastgesteld.

  4. 3

    Besluit

    Van het spreekrecht is geen gebruik gemaakt.

  5. 4

    Besluit

    De raadsfracties stellen diverse vragen aan de leden van het college. Tevens wordt een compliment uitgedeeld aan de medewerkers van het Sociaal Domein, voor het informeren en betrekken van de raad bij de uitvoering van diverse taken binnen dit domein.

  6. 6

    De aanvrager wil negen appartementen realiseren achter de panden aan de Kerkstraat 27, 29 en 31, naast de Derde Walsteeg, te Hattem. De aanvrager heeft een verzoek ingediend voor het nemen van een zogenaamd coördinatiebesluit ex. artikel 3.30 Wet ruimtelijke ordening (Wro). Hierdoor worden de benodigde besluiten gelijktijdig en in één (beroeps)procedure behandeld.

    Besluit

    De coördinatieregeling van toepassing te verklaren op het nieuwe bestemmingsplan en de omgevingsvergunning.

  7. 7

    Elke gemeente in Nederland heeft drie watertaken, ook wel zorgplichten genoemd, als het gaat om de (afval)waterketen in de gemeente: de afvalwaterzorgplicht, de hemelwaterzorgplicht en de grondwaterzorgplicht. Deze zorgplichten vormen de basis van het gemeentelijk waterbeleid, dat we vastleggen in dit beleids- en beheerplan Water en Riolering. Opvolger van het afvalwaterketen-, en het gemeentelijk rioleringsplan. Het rapport is in een tijd van digitaal werken tot stand gekomen. Alleen in het offertetraject hebben we elkaar ‘live’ gesproken. De samenwerking zowel met de adviseurs als de andere gemeenten is goed verlopen. Samen hebben we onze krachten gebundeld. We zijn blij met het resultaat; een goed leesbaar en toegankelijk rapport waarin de vele gemeentelijke taken op het gebied en water, riolering en klimaatadaptatie en de lokale uitwerking van het regionaal adaptatieplan (RAP), zijn opgenomen.

    Besluit

    1. het beleids- en beheerplan water en riolering vast te stellen en akkoord gaan met het kostendekkingsplan;
    2. de rioolheffing samen met de andere heffingen per jaar in overeenstemming met het kostendekkingsplan vast te stellen;
    3. de voorgestelde investeringen op te nemen in de meerjaren investeringsbegroting vanaf 2021.
  8. 8

    Het bestuur van de VNOG heeft in een brief aan de gemeenteraad verzocht in te stemmen met hun voornemen tot lidmaatschap van de Werkgeversvereniging Samenwerkende Veiligheidsregio’s (WVSV). Het bestuur van de VNOG vraagt de gemeenteraad uiterlijk 10 december 2020 te reageren.


    De raad wordt verzocht om:
    Geen wensen of bedenkingen te uiten tegen het voornemen van de VNOG om deel te nemen aan de Werkgeversvereniging Samenwerkende Veiligheidsregio's

    Besluit

    Geen wensen of bedenkingen te uiten tegen het voornemen van de VNOG om deel te nemen aan de Werkgeversvereniging Samenwerkende Veiligheidsregio's.

  9. 9

    Met het vaststellen van de begroting 2021 door uw raad op 9 november 2020 zijn de uitgangspunten bekend om de tarieven van de gemeentelijke belastingen en heffingen voor het jaar 2021 te laten vaststellen. Om deze verschillende tarieven te effectueren dienen de betreffende gemeentelijke belastingverordeningen van 2020 te worden ingetrokken en vervolgens te worden bepaald voor belastingjaar 2021. De wijzigingen van de tarieven zijn in de nieuwe verordeningen verwerkt.

    Besluit

    De verordeningen Onroerendezaakbelastingen 2021, Reinigingsrechten 2021, Rioolheffing 2021, Begrafenisrechten 2021, Legesverordening 2021, Precariobelasting 2021, Toeristenbelasting 2021, Watertoeristenbelasting 2021, Woonforensenbelasting 2021 en Reclamebelasting 2021 vast te stellen.

    Stemverklaring VVD: ondanks dat een deel van de belastingen alleen trendmatig worden verhoogd, had de VVD graag gezien dat dit college voor bepaalde belastingen zoals o.a. de OZB de keus had gemaakt om de belastingen te verlagen en of geen indexering toe te passen. Dit om de belastingbetaler wat meer te ontlasten in deze toch al moeilijke tijd. Helaas is hier niet voor gekozen.

  10. 10

    In het kader van artikel 213 lid 2 Gemeentewet is het de bevoegdheid van de gemeenteraad om de accountant aan te wijzen die belast is met de controle van de jaarrekening en met het geven van adviezen die samenhangen met de verantwoording en verslaglegging.
    Het contract met de huidige accountant Baker Tilly loopt aan het eind van het boekjaar 2020 af en eindigt met de oplevering van de accountantsverklaring over de jaarrekening 2020. Vanaf het boekjaar 2021 moet een nieuw contract met een accountant worden gesloten.
    De raad wordt verzocht om:
    Accountantsbureau Baker Tilly te Zwolle aan te wijzen als accountant voor de boekjaren 2021 tot en met 2024.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Fractie CDA (3), Fractie CU (4), Fractie D'66 (2), Fractie PVDA (3), Fractie VVD (2)

    Besluit

    Accountantsbureau Baker Tilly te Zwolle aan te wijzen als accountant voor de boekjaren 2021 tot en met 2024.

  11. 11

    Omdat er sprake is van schaarste aan sociale huurwoningen geeft de Huisvestingswet de mogelijkheid om toewijzingsregels op te stellen in een Huisvestingsverordening. Deze regels moeten zorgen voor een eerlijke en transparante verdeling van sociale huurwoningen over de verschillende doelgroepen. De Huisvestingswet en de Huisvestingsverordening bieden de mogelijkheid om bepaalde doelgroepen, die via de reguliere woningtoewijzing een (te) lage slagingskans of in geval van noodsituatie, voorrang te verlenen, of in aanmerking te laten komen voor een sociale huurwoning via urgentie of loting.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Fractie CDA (4), Fractie CU (4), Fractie D'66 (2), Fractie PVDA (3), Fractie VVD (2)

    Besluit

    De Huisvestingsverordening gemeente Hattem 2021 vast te stellen conform het bijgevoegde concept.

    Toezeggingen van het college

    Titel
    Jaarlijkse rapportage Huisvestingsverordening
  12. 12

    Het klimaatakkoord stelt als doel in 2050 aardgasvrij te verwarmen. Deze opgave is door het Rijk bij de gemeenten neergelegd waarbij is afgesproken dat alle gemeenten uiterlijk in 2021 een beeld hebben van de transitie naar een aardgasvrije toekomst. De gemeenten in de Noord Veluwe hebben gezamenlijk de Regionale Structuur Warmte (RSW) vastgesteld als onderdeel van de Regionale Energie Strategie (RES). De lokale uitwerking van deze RSW is voor de gemeente Hattem uitgewerkt in de Transitievisie Warmte Hattem. De warmtevisie is opgesteld door OverMorgen in samenspraak met de gemeente, Liander, Powered by Hattem en Woonstichting Triada.

    Stemuitslag

    voor 87%
    tegen 13%
    voor
    Fractie CDA (4), Fractie CU (4), Fractie PVDA (3), Fractie VVD (2)
    tegen
    Fractie D'66 (2)

    Besluiten

    1. De Transitievisie Warmte Hattem vast te stellen.
    2. Deze visie te zien als een basis om inwoners, bedrijven en instellingen (belanghebbenden) conform de participatiecode op de hoogste trede ‘mee beslissen’ te plaatsen zodat gemeente, stakeholders en belanghebbenden gezamenlijk komen tot een breed gedragen uitvoeringsplan.
    3. Bij het vaststellen van het wijkuitvoeringsplan is een evaluatie gevoegd van het college, deze evaluatie kan leiden tot aanpassing van de visie.
    4. De raad te informeren over de voortgang en hen waar mogelijk te betrekken.

    De motie vaststellen Transitievisie warmte is met meerderheid van stemmen aangenomen.

    De leden van de fracties van de CDA, PvdA, CU en D66 (13) hebben voor gestemd, de leden van de VVD fractie (2) hebben tegengestemd.

    Het amendement Participatieproces bij de uitwerking van de Transitievisie Warmte is met meerderheid van stemmen aangenomen.

    De leden van de fracties van de VVD, het CDA, de CU en de PVDA hebben voorgestemd (13), de leden van de D66-fractie hebben tegengestemd (2).

    Amendementen

    Titel
    Participatieproces bij de uitwerking van de Transitievisie Warmte

    Moties

    Titel
    Vaststellen Transitievisie Warmte Hattem
  13. 13

    Op 31 maart 2020 heeft ons college besloten over een eerste pakket aan steunmaatregelen om de gevolgen van de coronacrisis voor verschillende doelgroepen uit de samenleving te verzachten. Op 29 juni 2020 heeft de raad besloten tot een tweede pakket aan
    steunmaatregelen. De coronacrisis is echter nog niet ten einde en de gevolgen blijven ingrijpend. Daarom is besloten tot een derde pakket aan maatregelen.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Fractie CDA (4), Fractie CU (4), Fractie D'66 (2), Fractie PVDA (3), Fractie VVD (2)

    Besluit

    1. In te stemmen met het pakket aan steunmaatregelen derde fase corona zoals verwoord in de bijgevoegde memo.
    2. De daarvoor direct benodigde middelen te dekken uit de ontvangen Rijksgelden t.b.v. de  corona maatregelen zoals benoemd in de Najaarsnota 2020.
    3. Te kiezen voor scenario 1 in het vraagstuk compensatie OZB voor culturele partijen.
  14. 14

    Besluit

    De motie vreemd aan de orde van de dag is met meerderheid van stemmen aangenomen.

    Moties

    Titel
    Planning realisatie tweede Integraal Kind Centrum
  15. 15

    Besluit

    De voorzitter sluit de vergadering om 23:50 uur.