Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

Bijzondere raadsvergadering

maandag 11 juli 2022

20:00 - 22:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
M. Sanderse
Toelichting

Oproep aan de leden van de gemeenteraad
Hierbij nodig ik u uit voor een bijzondere vergadering van uw raad op maandag 11 juli 2022. De vergadering begint om 20:00 uur in het stadhuis. In de vergadering wordt afscheid genomen van de huidige wethouders en worden drie wethouders benoemd. De vergadering is live te volgen via: RTV Hattem en het geluid ook via: https://channel.royalcast.com/landingpage/hattem/20220711\_1/ .
Hattem, 1 juli 2022
De voorzitter,
M. Sanderse

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Besluit

    De voorzitter opent de vergadering om 20.05 uur.

  2. 2

    Besluit

    De besluitenlijst is ongewijzigd vastgesteld.

  3. 3

    De raad neemt in afscheid van de drie wethouders Carla Broekhuis-Bonte, Martijn Hospers en Auke Schipper.

    Besluit

    De raad neemt afscheid van drie wethouders mevrouw Carla Broekhuis - de Bonte, de heer Martijn Hospers en de heer Auke Schipper .

  4. 4

    Besluit

    Door alle partijen wordt gereageerd op het bestuursakkoord.

  5. 5

    Het onderzoek betreft zowel de kandidaat-wethouders als het kandidaat-raadslid.

    Besluit

    De heer A.G. Borst, voorzitter van de commissie voor de geloofsbrieven, informeert de raad over het door de commissie uitgevoerde onderzoek. Hij leest daarbij de twee door de commissie uitgebrachte rapporten inzake de drie kandidaat wethouders en een nieuw benoemd raadslid voor.

  6. 6

    Over de benoeming van de nieuwe wethouders wordt schriftelijk gestemd.

    Besluit

    De voorzitter benoemt conform het bepaalde in artikel 21 van het Reglement van orde van de raad drie raadsleden als lid van het stembureau. De drie benoemde raadsleden zijn, de heer A.G. Borst, de heer E.J.M. Kleinpenning en de heer J.J. Zijlstra.

  7. 7

    De ChristenUnie, de PvdA/GroenLinks en D66 hebben respectievelijk de volgende personen voorgedragen als wethouders: mevrouw G.J. Brouwer - de Jonge, mevrouw T.E. Siderius en de heer K.D.J. Castelein.

    Besluit

    1. Voor de raadsperiode 2022-2026 het aantal wethouders in de gemeente Hattem te bepalen
      op drie en voor elk van hen de tijdsbestedingsnorm te bepalen op 1,0 fte;
    2. Akkoord te gaan met het verslag van de commissie geloofsbrieven;
    3. Aan kandidaat wethouder mevrouw T.E. Siderius voor de duur van één jaar ontheffing te verlenen van het vereiste van het ingezetenschap, met ingang van 11 juli 2022;
    4. De voorgedragen kandidaten vanaf heden te benoemen tot wethouder van de gemeente Hattem:

    a. mevrouw G.J. Brouwer – de Jonge;
    b. de heer K.D.J. Castelein;
    c. mevrouw T.E. Siderius.

    De besluitonderdelen één tot en met drie zijn middels hoofdelijke stemming unaniem aangenomen.
    Voor besluitonderdeel vier heeft in drie rondes een geheime schriftelijke stemming plaatsgevonden. De leden van het stembureau hebben onder toeziend oog van de griffier de stembriefjes geteld en beoordeeld. Het stembureau concludeert dat het voorstel tot benoeming tot wethouder van Hattem van alle drie de kandidaten is aangenomen met een meerderheid van negen van de veertien uitgebrachte stemmen.

  8. 8

    Mevrouw Van der Minne is gelet op de bepalingen in de Kieswet degene die namens de ChristenUnie de plaats mag en wenst in te nemen van raadslid mevrouw G.J. Brouwer-de Jong, die door de raadsfractie van de ChristenUnie is voorgedragen om tot wethouder te worden benoemd.


    De procedure tot benoeming heeft plaatsgevonden overeenkomstig de bepalingen in de Kieswet. Volgens de artikelen V4 en V12 van de Kieswet onderzoekt het vertegenwoordigend orgaan de geloofsbrieven en beslist dit orgaan of de benoemden als leden van het orgaan worden toegelaten. Het onderzoek van de geloofsbrieven moet plaatsvinden zodra er een plaats in de raad is
    opengevallen.


    Mevrouw Van der Minne heeft tijdig meegedeeld dat ze haar benoeming aanneemt. Bovendien voldoet ze aan de wettelijke vereisten voor het raadslidmaatschap.

    Besluit

    1. Mevrouw E.W. (Elze) van der Minne toe te laten tot de raad als raadslid voor de
      ChristenUnie;
    2. Het raadslidmaatschap van mevrouw G.J. Brouwer-de Jonge te beëindigen.
  9. 9

    De raad van Hattem heeft twee raadscommissies ingesteld. De raadscommissie Sociale Zaken en de raadscommissie Algemene Zaken. De raadscommissie bereidt de besluiten van de gemeenteraad voor. De commissie adviseert de gemeenteraad hierover. Elke raadscommissie is gespecialiseerd in een aantal onderwerpen en heeft een eigen takenpakket.


    In de Verordening op de raadscommissies gemeente Hattem 2017 is in artikel 4 bepaald dat de raad uit zijn midden de commissievoorzitters aanwijst. In het Presidium is afgesproken dat de vier grootste fracties in de raad een commissievoorzitter leveren welke middels een roulatiesysteem worden ingezet. De raadsfractie van HattemCentraal levert voor de raad van september de naam van de commissievoorzitter aan.

    Besluit

    Met ingang van 11 juli 2022 de raadsleden de heer T.B. Juk, de heer A.S. Palland, de
    heer J. van Tiel aan te wijzen als commissievoorzitters.

  10. 10

    Besluit

    Van de rondvraag is geen gebruik gemaakt.

  11. 11

    Besluit

    De voorzitter sluit de vergadering om 22.47 uur.