- Locatie
Raadzaal
- Voorzitter
- M. Sanderse
- Toelichting
-
Oproep aan de leden van de gemeenteraad
Hierbij nodig ik u uit voor een reguliere vergadering van uw raad op maandag 7 maart 2022. De vergadering begint om 20:00 uur. De vergadering vindt fysiek plaats in de raadszaal van het stadhuis. In de vergadering worden onderstaande agendapunten behandeld. De vergadering is live te volgen via: RTV Hattem.
Hattem, 15 februari 2021
De voorzitter,
M. Sanderse - Agenda documenten
Uitzending
Agendapunten
-
1
Besluit
De plaatsvervangend voorzitter opent de vergadering om 20.00 uur.
Mevrouw Broekhuis leest namens de raad en het college een statement voor inzake de Oekraïne.
-
2
Bijlagen
Besluit
De agenda en de besluitenlijst van 31 januari 2022 zijn ongewijzigd vastgesteld.
-
3
Besluit
Er hebben zich geen insprekers gemeld.
-
4
Besluit
Door de raadsfracties worden diverse vragen gesteld aan het college.
-
5
Bijlagen
Besluit
De ingekomen stukken overeenkomstig het voorstel af te doen.
-
6
De gemeenten Hattem, Heerde en Oldebroek (H20-gemeenten) hebben ieder een onafhankelijke commissie bezwaarschriften met dezelfde voorzitter en leden. Op 1 april 2022 bereiken twee van de vijf leden (de heer G.L. ter Brugge en mevrouw mr. M.H. Blokvoort)
hun maximale benoemingsperiode. Daarom zijn gezamenlijk twee nieuwe leden geworven die na raadsbenoeming kunnen worden ingezet vanaf die datum als lid van deze drie commissies bezwaarschriften.
De wordt wordt verzocht om:
De heer mr. D. Pool en mevrouw mr. I. H. van Dijken te benoemen tot lid van de commissie bezwaarschriften voor de periode van vier jaar (1 april 2022 tot 1 april 2026).Bijlagen
Besluit
- De heer mr. D. Pool te benoemen tot lid van de commissie bezwaarschriften voor
de periode van vier jaren (1 april 2022 tot 1 april 2026); - Mevrouw mr. I.H. van Dijken te benoemen tot lid van de commissie
bezwaarschriften voor de periode van vier jaren (1 april 2022 tot 1 april 2026).
- De heer mr. D. Pool te benoemen tot lid van de commissie bezwaarschriften voor
-
7
Uit de Wmo 2015 vloeit de verplichting voort om bij verordening onder andere regels te stellen over:
• de door het college te verlenen algemene en individuele voorzieningen aan de inwoners van Hattem,
• de wijze van afstemming met andere voorzieningen
• de wijze waarop een persoonsgebonden budget wordt vastgesteld.
Het is van belang om de huidige verordening in overeenstemming te brengen met de actuele rechtspraak en de Regeling Langdurige Zorg. Dit om een rechtmatige basis te leggen onder de basis van de Verordening Wmo 2022.
De raad wordt verzocht om:
de ‘ Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Hattem 2022’ vast te stellen en in werking te laten treden op 1 januari 2022, onder intrekking van de ‘Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Hattem 2020’.Bijlagen
Besluit
de ‘ Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Hattem 2022’ vast te stellen en
in werking te laten treden op 1 januari 2022, onder intrekking van de ‘Verordening
maatschappelijke ondersteuning gemeente Hattem 2020’. -
8
Op 1 juli 2022 treedt naar verwachting de Omgevingswet in werking. Met deze wet worden de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigd en samengevoegd. Met dit raadsvoorstel wordt een aantal stappen op het gebied van samenwerking tussen de raad, het college en de inwoner integraal opgepakt. Het gaat om het aanwijzen van gevallen waarin u als raad advies wil geven bij een afwijking op het omgevingsplan (bindend adviesrecht), helderheid bij initiatieven waar participatie verplicht is of alleen gestimuleerd wordt en een toolbox voor ruimtelijke initiatieven onder de Omgevingswet.
De raad wordt verzocht om:
1. De bijgevoegde lijst 1 met activiteiten, waarvoor advies van de gemeenteraad nodig is bij initiatieven die niet in het omgevingsplan passen, conform artikel 16.15a lid b onder 1 Omgevingswet, vast te stellen (bindend adviesrecht).
2. De bijgevoegde lijst 1 van gevallen waar participatie als indieningsvereiste geldt, vast te stellen (participatieplicht).
3. Kennis te nemen van de bijgevoegde toolbox participatie Omgevingswet.
4. De bijgevoegde aanvulling op de Participatiecode Hattem vast te stellen.
5. De lijst genoemd onder 1 (bindend adviesrecht en participatie als indieningsvereiste) in werking te laten treden met ingang van de datum waarop de Omgevingswet in werking treedt.Bijlagen
Besluit
- De bijgevoegde lijst 1 met activiteiten, waarvoor advies van de gemeenteraad nodig is bij initiatieven die niet in het omgevingsplan passen, conform artikel 16.15a lid b onder 1 Omgevingswet, vast te stellen (bindend adviesrecht).
- De bijgevoegde lijst 1 van gevallen waar participatie als indieningsvereiste geldt, vast te stellen (participatieplicht).
- Kennis te nemen van de bijgevoegde toolbox participatie Omgevingswet.
- De bijgevoegde aanvulling op de Participatiecode Hattem vast te stellen.
- De lijst genoemd onder 1 (bindend adviesrecht en participatie als indieningsvereiste) in werking te laten treden met ingang van de datum waarop de Omgevingswet in werking treedt.
Toezegging:
De portefeuillehouder zegt toe dat zodra de inwerkingtredingsdatum van de Omgevingswet bekend is en de bestemmingsplannen zijn omgezet naar (een) omgevingsplan(nen) de kruimellijst wordt geëvalueerd en besproken tijdens een informatiesessie (openbaar). In deze informatiesessie wordt samen met de raad nagegaan of de gevallen op de kruimellijst (op dat moment nog steeds) aansluiten bij de wensen van de raad.
Daarnaast zegt de portefeuillehouder toe dat zowel het adviesrecht als de participatieplicht en de werking van de participatie toolbox geëvalueerd worden een jaar tot anderhalf jaar na inwerkingtreding van de Omgevingswet.Toezeggingen van het college
Titel Evaluatie bindend adviesrecht en participatie (tool) -
9
Met de aanbieding van de Omgevingsvisie ter vaststelling gaan we richting de afronding van een proces dat in 2018 is gestart. De afgelopen jaren zijn de inwoners en ondernemers van Hattem met grote regelmaat uitgenodigd om mee te denken over de toekomst van Hattem. En die inwoners en ondernemers hebben een grote betrokkenheid laten zien via bijeenkomsten, online enquêtes, contacten met raadsleden en via het indienen van schriftelijke reacties en zienswijzen. Uiteraard heeft de voorbereiding van de Omgevingsvisie geleid tot vele besprekingen in het college van B&W en de gemeenteraad.
De raad wordt verzocht:
1. In te stemmen met de Reactienota zienswijzen Ontwerp-Omgevingsvisie.
2. In te stemmen met het planMER, inclusief de aanvulling op de planMER.
3. De Omgevingsvisie voor Hattem vast te stellen.
4. Met de vaststelling van de Omgevingsvisie, de Structuurvisie gemeente Hattem 2025 (ook wel Ruimtelijk ontwikkelingsplan) in te trekken.Stemuitslag
voorFractie CDA (4), Fractie CU (4), Fractie D'66 (2), Fractie PVDA (3)tegenFractie HattemCentraal (2)Bijlagen
Besluit
- In te stemmen met de Reactienota zienswijzen Ontwerp-Omgevingsvisie.
- In te stemmen met het planMER, inclusief de aanvulling op de planMER.
- De Omgevingsvisie voor Hattem vast te stellen.
- Met de vaststelling van de Omgevingsvisie, de Structuurvisie gemeente Hattem 2025 (ook wel Ruimtelijk ontwikkelingsplan) in te trekken.
Toezegging:
De portefeuillehouder zegt in reactie op een vraag van het CDA toe dat gronden met de bestemming agrarisch in het Omgevingsplan conserverend bestemd worden.
Stemverklaringen
Mevrouw Guldenaar - HattemCentraal: voorzitter, HattemCentraal kan niet instemmen met deze omgevingsvisie. Om die reden gaven wij ook geen steun aan het amendement met betrekking tot de vuilstort van D66 terwijl wij het er wel mee eens zijn. De voorliggende moties hebben geen waarde en zorgt juist voor onduidelijkheden en vaagheden. Het verandert namelijk niets aan het speelveld en de spelregels van de omgevingsvisie en zorgt er niet voor dat het Kampenland, de Enk en buitengebied worden ontzien van woningen die nu als initiatieven gepland staan. Wil je de echte veranderingen zoals genoemd in de motie doorvoeren, dan amendeer je dit en dan wordt het ook daadwerkelijk verwijderd uit of aangepast in de omgevingsvisie en kan het ook niet meer als kader dienen en is het voor iedereen volstrekt helder waar tegen getoetst kan worden. Dit is nu niet het geval.
De heer Keizer - PvdA: de omgevingsvisie is een mooi en overzichtelijk document en een goede leidraad voor de komende jaren. Een groei van 1100 woningen tot 2040 van 5400 naar 6500 is een groei van ca. 20%. Dat vindt de PvdA erg veel. De PvdA geeft de voorkeur aan een groeiplan van 550-700 woningen.
De heer Kremer - CDA: Het CDA wil graag dat de moties die door de coalitie zijn ingediend als ingelast en aangehaald worden beschouwd bij dit besluit en ook het conserverend bestemmen van het gebied Hattem Noord-West zoals door de wethouder toegezegd.
De heer Erik Kort - D66: D66 had best problemen met de visie, er zijn diverse dingen aangegeven die D66 graag anders had willen zien. Maar grosso modo als wij naar de visie kijken dan denken wij toch dat we in moeten stemmen met de visie.
Moties
Titel Omgevingsvisie - zonnevelden polders Van Omgevingsvisie naar Woonplan Toezeggingen van het college
Titel Conserverend bestemmen agrarische gronden -
10
Bijlagen
Besluit
Tijdens de rondvraag wordt een motie vreemd aan de orde van de dag ingediend inzake het Schone Lucht Akkoord. De motie is unaniem aangenomen.
Verder wordt geen gebruik gemaakt van de rondvraag.Moties
Titel Schone Lucht Akkoord -
11
Besluit
De voorzitter sluit de vergadering om 22.45 uur.